Hírek / News

Zombory-Moldován Béla alkotásai Füreden

A Kisfaludy Galéria kiállítása után remélhetőleg erősebben bekerül a füredi köztudatba Zombory-Moldován Béla neve. A festőművész Ferenczy Károlytól tanult Nagybányán, ez a hatás érzékelhető több alkotásán is. Unokái őrzik a hagyatékát, s szívesen látogatják gyermekkoruk helyszínét, a művész által készített nádfedeles füredi nyaralót.

A videó adatai
Forgatás napja: 2018-07-02
Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred
Riportalany: Gesztiné Ajtós Judit, Zombory-Moldován Béla unokája és Ajtós Éva, Zombory-Moldován Béla unokája
Szerkesztő: Mórocz Anikó
Operatőr: Bolla Attila
Vágó: Bolla Attila

Belül csend, a vásznon szépség

"A Balaton sziporkázó hajnali színei, árny- és fényjátékai, régi templomok romjai, egy régi kút, egy szép völgy – akár lehet a Koloska is -, egy düledezőfélben is sokat mondó épület, s persze a vitorlások, az éggel összeérő horizont – a tó mellett élő ember életének díszletei, amik most Zombory-Moldován Béla füredi festőművész kiállításán képeznek sajátos lelkületen átszűrt lenyomatot."

A FÜREDKULT hírét itt olvashatja el.

Lángokban a világ

"Szerb Antal óriási sikere mellett egy másik magyar szerző is elképesztő népszerűségre tett szert tavaly az angolszász világban. Egy mára elfeledett festő angolra fordított első világháborús memoárjáról, a The Burning of the Worldről (Lángokban a világ) többek közt a Daily Telegraph, a Financial Times, a Wall Street Journal és a New York Times is méltató kritikát közölt."
Baranyi Márton cikkét itt olvashatja el: Lángokban a világ

Lángokban a világ

A sitkei "Kalapos-kút" / The "Well with the hat" in Sitke

A sitkei "Kalapos-kút" / The "Well with the hat" in Sitke

Néhány hónapon belül újjáépül a Sitke határában álló "Kalapos-kút"
Within a couple of months, the "Well with the hat" in Sitke will be rebuilt

(Zombory-Moldován Béla Kissitkén, az orosz hadifogolytábor építése közben készített rajzai láthatók e weboldalon, a "Zsánerképek" között http://zombory-moldovan-bela.com/index.php/galeria-gallery/zsanerkep-jelenet-genre-painting-scene)

A sitkei

A régi fényképen, az újonnan épült kút előtt oly büszkén álló, jóképű fiatal katonatiszt Zombory-Moldován Béla festőművész (1885-1967), aki 1915-ben a kutat tervezte és szervezte annak építését. Az ígéretes pályakezdő festőművészt tartalékosként (akkor még Moldován Béla néven) 1914 júliusában, egy nappal azután hívták be, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának. A 31. Honvéd Gyalogezreddel egyenesen a galíciai frontra vezényelték, ahol a háború első, iszonyatos veszteségekkel járó csatái folytak, melyek csúcspontja az 1914. szeptember második hetében zajló Rava Ruszka-i ütközet volt. A fiatal tiszt zászlóalját arra rendelték ki, hogy fedezze a csata tetőpontján az összesített harmadik haderő visszavonulását a frontvonalról. Az orosz tüzérség lekaszabolta az egész zászlóaljat. A 29 éves zászlós a srapnelektől súlyos fejsérülést szenvedett és egy lépéssel az előre nyomuló, ellenséges orosz hadsereg vonala előtt, egy parasztszekéren, az utolsó életben maradt sebesültekkel együtt mentették meg.   The handsome young officer in the old photograph who stands so proudly in front of the newly-built well-head is Béla Zombory-Moldován (1885-1967), who was responsible for its design and construction in the summer of 1915. A painter by profession, Zombory-Moldován was called up as a reservist the day after Austria-Hungary declared war on Serbia in July 1914.  With his regiment, the 31st Honvéd Infantry, he was sent straight to the Galician front, where appalling losses were being suffered in a series of titanic clashes culminating in the battle of Rawa-Russka in the second week of September 1914. In the front line at the climax of the battle, Zombory-Moldován’s battalion, ordered to cover the retreat of the entire Third Army, was cut to pieces by Russian artillery. The 29-year-old ensign suffered a serious head wound from shrapnel and was evacuated with the last of the surviving injured on a farmer’s cart, one step ahead of advancing enemy troops. 
Bővebben: A sitkei "Kalapos-kút" / The "Well with the hat" in Sitke

Video

A riportot a Sárvár Televízió készítette 2015. március 10-én.